Energiebronnen vergelijken

Ieder huishouden is er afhankelijk van, energie. Keuken apparatuur, verwarming en oplader, bij alles wat we gebruiken hebben we energie nodig. De energierekening wordt daarmee alleen maar ieder jaar hoger. Energiebronnen vergelijken is een eerste stap bij het zoeken naar een energieleverancier die aansluit op uw wensen.

Niet alleen het verbruik wordt duurder, maar ook de overheidsheffingen op de energierekening stijgen ieder jaar weer. Ieder jaar stappen consumenten over naar een andere energieleverancier om te proberen koste te besparen.

Er zijn zoveel energieleveranciers en sites zoals Praesy dat het bijna onmogelijk is om dit zelf te doen, je hebt de hulp nodig van een energievergelijker om een goed beeld te hebben welke energieleverancier de voordeligste is in jouw regio.

Vaste of variabele tarieven voor gas en stroom

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je vaste of variabele tarieven wilt voor gas en stroom. Bij beide keuzes heb je voor en nadelen. Bij vaste tarieven heb je als voordeel dat je altijd zeker bent van de prijs, nadeel is wel als de prijs voor energie en gas omlaag gaan dan blijf je met een vaste tarieven hetzelfde betalen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Variabele tarieven kunnen stijgen of dalen, voordeel daarvan is als de prijzen dalen dan profiteer je van een lager tarief. Daar staat tegenover als de prijzen stijgen je ook meer gaat betalen voor gas en stroom. Gaat u energiebronnen vergelijken, houd hier dan rekening mee!

Hoe vaak wijzigen leveringstarieven?

Leveranciers wijzigen hun variabele leveringstarieven in de regel twee keer per jaar. 1 januari en 1 juli. Over het algemeen liggen vaste tarieven iets hoger dan variabele tarieven op het moment van het afsluiten van een contract.

Er zijn een aantal energieleveranciers die stunten door het vaste tarief goedkoper aan te bieden dan het variabele tarief op dat moment. Is je vaste contract afgelopen dan veranderd dat in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Normaal gesproken ben je hier veel duurder mee uit, sluit dus een nieuw contract af en profiteer opnieuw van kortingen.

Overstappen van energieleverancier

Iedere overeenkomst kan met inachtneming van 30 dagen opzegtermijn worden opgezegd. Heb je een contract afgesloten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1,2 of 5 jaar en wil je tussentijds opzeggen?

Dan brengt de energieleverancier een opzegboete in rekening, mits dit is opgenomen in de algemene voorwaarden.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

De maximale hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de ACM. Ligt de datum van je nieuwe contract te ver in de toekomst dan kan je nieuwe energieleverancier je aanmelding weigeren, of de contractdatum wordt gewijzigd zodat je niet tegen een opzegboete aanloopt. Of informeer bij je nieuwe energieleverancier.

Energie besparen

Consumenten stappen eigenlijk over om maar een reden, geld besparen. Helaas zijn er veel mensen die iedere maand problemen hebben om de energierekening te kunnen betalen, zij zoeken manieren om energie te besparen.

Je kunt energie besparen op 2 manieren, met heel weinig geld kun je kleine aanpassingen doen om het verbruik proberen te verminderen. Veel kleine besparingen maken samen verschil op je energienota. Je kunt er ook voor kiezen om een investering te doen bij je huis, meestal heb je deze in een aantal jaar er weer uit en profiteer er de jaren erna iedere maand weer van.

Hieronder 5 tips om te besparen met isolatie

 • spouwmuurisolatie
 • waterontharder
 • vloerisolatie
 • dakisolatie 
 • dubbel glas
 • ventileren                                                                                          

Tips tegen hoge energieprijzen:

 • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
 • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
 • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
 • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
 • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Spouwmuurisiolatie

Spouwmuurisolatie heb je gemiddeld in 4 jaar terugverdiend. Het is wel de voordeligste manier van isoleren. Vooral voor woningen welke zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 is spouwmuurisolatie interessant.

Vloerisolatie

Na het isoleren van de vloer bespaar je gemiddeld 320 M3 gas. Niet alleen is de vloer aangenamer aan je voeten, ook je huis wordt gelijkmatiger verwarmd met vloerisolatie. Voor een gemiddelde woning kost vloerisolatie ongeveer 1800 euro.

Dakisolatie

30% van alle warmte raak je kwijt via het dak. Dakisolatie zorgt dus voor een aanzienlijke besparing. Isolatie op het dak is net als een deken, in de winter blijft de warmte binnen. Maar in de zomer blijft het juist lekker koel omdat de warmte niet binnen komt. Ook voor het geluid is dakisolatie een goede maatregel.

Dubbel glas

Dubbel glas heeft meerdere voordelen, het isoleert niet alleen ook voor het wooncomfort is dubbel glas beter dan enkelglas. Minder last van geluid en condens. Een gemiddeld woning bespaart op jaar basis tussen de 300 en 450 M3 gas in vergelijking met enkel glas.

Ventilatie

Ventileren kun je beschouwen als een onderdeel van isoleren, een woning moet kunnen blijven ademen. Vochtige vervuilde lucht moet afgevoerd worden en worden vervangen door verse (buiten) lucht. Je kunt op verschillende manier je woning ventileren, roosters in ramen en deuren zijn in principe al voldoende.

Stroom opwekken met zonnepanelen

De grootste besparing kun je natuurlijk realiseren als je de mogelijkheid hebt om geld te investeren in duurzaamheid. Je werkt niet alleen mee aan een schoner milieu, door je eigen energie op te wekken bespaar je ook nog eens een heleboel geld iedere maand weer.

Het is een hele investering om zonnepanelen monteren op je dak, maar je hele leven heb je er plezier van en bespaar je geld.

Energiebronnen vergelijken

Er zijn verschillende soorten zonnepalen op de markt. De meeste zonnepanelen zijn van mondkristallijn silicium (zwart) of polikristallijn (blauw).

De aantallen zijn ongeveer gelijk en in gebruik leveren zij beiden de zelfde aantallen energie op.

De blauwe panelen zijn iets goedkoper in prijs dan de zwarte panelen. Er zijn ook andere kleuren panelen op de markt, bij die kleuren is de opbrengst lager.

Hoge temperatuur betekent lage opbrengst

Hoe hoger de temperatuur van een zonnepaneel hoe minder de opbrengst. Iedere tien graden daalt de opbrengst met 5%.

Dat is ook direct de reden dat er een ruimte is tussen het dakbeschot en het zonnepaneel, in die ruimte kan er lucht stromen om voor afkoeling te zorgen van het zonnepaneel. 

In de loop van de tijd neemt de opbrengst van de zonnepanelen licht af. Ieder jaar wordt er ongeveer een half procent minder stroom opgewekt. Na 50 jaar is het rendement dus 25% minder als een nieuw zonnepaneel.

De omvormer

De omvormer kun je beschouwen als het hart van het systeem. Gelijkstroom wordt omgezet door de omvormer in wisselstroom van het elektriciteitsnet. Om verliezen van stroom te beperken kun je de omvormer het beste zo dicht mogelijk bij de panelen monteren.