Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken is mede daardoor absoluut interessant wanneer u wilt besparen op uw energiekosten. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 kan iedere consument de energieleverancier kiezen van zijn keuze.

Dat betekent goedkoper energietarieven, veel concurrentie en een strijd tussen de verschillende energieleveranciers om klanten binnen te halen.

Waar de een leverancier met actieprijzen voor gas en stroom promoot, geeft de andere leverancier een grote welkomstkorting als je klant word. Maar hoe kom je er achter dat de energieleveranciers deze acties houden?

Heel eenvoudig door energieleveranciers vergelijken, op deze manier weet je precies welke energieleverancier in jouw situatie de goedkoopste is en kunt daarop inspelen. We nemen het proces met je door hoe dit werkt.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Wat voor zin heeft energieleveranciers vergelijken?

Iedereen wil zo voordelig mogelijk gebruik maken van gas en stroom, geen vette rekening aan het eind van het jaar als de jaarrekening komt. Dit is ook mogelijk als je alle energieleveranciers met elkaar vergelijkt. Het vergelijken gebeurd namelijk altijd op prijs, zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald. 

Betaal je meer dan de energieleverancier die bovenaan staat bij de energievergelijker dan kun je misschien wel overstappen om kosten te besparen. Maar kun je dan precies kiezen op de dingen die jij belangrijk vindt? Ja, op alles kun je selecteren om de goede keus te maken.

Duurzame energie

Ook met energie vergelijken kun je vergelijken op groene of grijze energie. Vind je het milieu belangrijk dan vergelijk je de verschillende leveranciers op groene energie. Maar wat is eigenlijk groene energie, wat zijn de verschillen met grijze energie en is dit echt zo belangrijk als men beweert?

Groene of duurzame energie is niet anders dan gewone stroom, alleen is het op een andere milieuvriendelijke manier opgewekt.

Opwekken energie

Dit kan opgewekt worden met zonnecollectoren, windmolens, biomassa of waterkracht. Het energiebedrijf zet deze opgewekte elektriciteit op het elektriciteitsnet.

Daarna gaat de elektriciteit naar de consument toe, de consument merkt er niets van hoe de stroom is opgewekt. Je groene stroom is dus precies hetzelfde als de grijze stroom van de buurman.

Verschillende soorten van opwekken bij groene energie:

  • windenergie
  • zonne-energie
  • waterkracht
  • biomassa
  • warmtepompen
  • energieopslag

Grijze energie wordt opgewekt uit niet milieuvriendelijke bronnen:

  • gas
  • steenkool

Bij het opwekken van grijze energie komt er CO2 vrij wat het broeikaseffect veroorzaakt, de bronnen kunnen tevens opraken wat bij groene energie niet het geval is. Duurzame bronnen blijven altijd bestaan.

Groene stroom duurder dan grijze stroom?

De prijzen van groene stroom verschillen per leverancier, bij de ene leverancier is groene stroom voordeliger dan grijze stroom. Bij weer een andere leverancier is het juist omgekeerd. De opwekking van groene stroom is wel duurder dan grijze stroom.

Toch betaal je voor groene stroom nauwelijks meer dan grijze stroom, de overheid geeft bedrijven die investeren in duurzame energie subsidies. Ook door de concurrentie moeten de energieleveranciers de prijzen laag houden.

Is groene stroom ook echt groene stroom?

De overheid vindt dat je als consument het recht hebt om te weten waar de stroom vandaan komt, je kunt aan je stopcontact of het gebruik van stroom niet zien of merken dat het duurzaam opgewekt is. Energiebedrijven kunnen op twee manieren laten zien aan de consument hoe de stroom is opgewekt:

  • met een garantiecertificaat
  • door middel van een stroometiket

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Garantiecertificaat

Bij opwekken van groene stroom moet de energieleverancier bewijzen met een garantiecertificaat, dat de energie is opgewekt met zonnecollectoren, windmolens, waterkrachtcentrales of biomassa-installaties.

Een certificaat wordt ook wel Garantie van Oorsprong genoemd. Dit certificaat geeft de zekerheid dat de groene stroom aan de regels voor duurzaamheid voldoet.

Ook het geld wat er voor wordt betaald moet gebruikt worden om duurzame energiebronnen in te zetten.

Stroometiket

Je energiebedrijf moet ieder jaar een stroometiket overhandigen, op dit etiket staat hoe de stroom is opgewekt.

Neem je groene stroom af bij de leverancier, dan staat op het etiket hoeveel procent groene stroom er is geleverd, dit geldt ook voor grijze stroom en misschien een gedeelte waarvan de herkomst onbekend is.

Ieder jaar voor 1 april krijg je van je energieleverancier het stroometiket.

Import van groene stroom

Er wordt meer groene energie geproduceerd in Europa dan dat er afgenomen word. In Nederland wordt nog niet voldoende groene stroom geproduceerd, daarom nemen energieleveranciers groene stroom af wat afkomstig is uit het buitenland.

Deze stroom is vooral opgewekt met waterkracht en is afkomstig uit Scandinavische landen.

Wat is groen gas?

Groen gas is gas wat duurzaam is geproduceerd, door biomassa te vergassen of vergisten krijg je groen gas. Het gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas.

Je kunt het gebruiken om te koken, ook voor auto’s is het geschikt. Transport van dit gas verloopt via dezelfde weg als normaal gas, hierdoor vermengen de gassen zich.

Net als groene stroom wordt ook groen gras gecertificeerd geleverd. In Nederland controleert Vertogas of het gas aan de eisen van duurzaamheid voldoet. Op deze manier weet je zeker dat het groene gas wat je krijgt ook echt groen is.

Voor de veiligheid wordt er een geurstof aan groen gas toegevoegd, de geur van aardgas en groen gas is daarom identiek.

Wat is aardwarmte

Aardwarmte is de energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen waterreservoirs.

Deze warmte kan ingezet worden voor de winning van energie. Vooral in landen zoals IJsland waar de warmte op geringe diepte is te vinden is de winning economisch lonend.

In Nederland is deze techniek momenteel ook in opkomst, met name voor temperatuurregeling in gebouwen en kassen.

In Groningen wordt er kilometers diep aardwarmte uit de grond gehaald voor de verwarming van gebouwen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Groene of grijze energie

Of je nu groene of grijze energie gebruikt het loont altijd om prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zeker als je een contract hebt voor onbepaalde tijd is dit verstandig om te doen, dan heb je in veel gevallen variabele tarieven en betaal je te veel voor je energierekening. Stap je over kies dan altijd voor bepaalde tijd, dan kun je ieder jaar profiteren van de mooie acties en kortingen bij de energieleveranciers.