Energievergelijker

De tijd dat er een monopoly op de energiemarkt was is voor de consumenten gelukkig allang voorbij. 15 jaar geleden (2004) is de energiemarkt geliberaliseerd, daardoor zijn er veel energieleveranciers bijgekomen die allemaal hun eigen prijzen kunnen bepalen voor gas en stroom. Met de energievergelijker vind je eenvoudig de voordeligste energieleverancier!

Gunstig voor de consument, lagere prijzen en veel concurrentie onderling. Maar alle voordelen hebben ook nadelen, weet je zeker als je klant wordt bij een leverancier dat je dan ook de goedkoopste leverancier hebt? Het is bijna niet mogelijk om zelf al die verschillende prijzen met elkaar te vergelijken, en dan hebben we het nog niet over de welkomstkortingen en acties die energieleveranciers geven aan de klanten.

Energieprijzen

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je een keuze maken uit twee soorten tarieven, vaste of variabele tarieven. Beiden hebben voor en nadelen, persoonlijke keuze maakt waarvoor je kiest bij het aangaan van een contract. 

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Variabele tarieven biedt als voordeel dat je meeprofiteert van de tarieven wanneer deze zakken, maar wordt energie en gas veel duurder dan betaal je direct meer. Bij vaste tarieven weet je altijd waar je aan toe bent, je betaalt tijdens je contractperiode hetzelfde bedrag. Nadeel is wanneer de tarieven zakken je het zelfde bedrag betaalt. 2 keer per jaar worden de tarieven voor een variabel contract aangepast.

Goedkope energie

Iedere energieleverancier probeert zoveel mogelijk klanten binnen te halen door te stunten met de tarieven van energie en gas. Op de energievergelijker kun je op een eenvoudige wijze de verschillende leveranciers met elkaar vergelijken.

Door het invullen van een aantal gegevens krijg je een mooi overzicht van alle leveranciers welke gas en stroom leveren bij jou in de regio. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een energieleverancier die groene stroom levert, dan kun je dit selecteren op de vergelijker. Zo zijn er een aantal aspecten die voor jou persoonlijk interessant kunnen zijn.

Overstappen van energieleverancier

Je hebt gekeken op de vergelijker naar een voordelige energieleverancier, nu wil je natuurlijk overstappen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten als je overstapt.

Kan dit zomaar en behoud ik wel altijd gas en stroom? Hieronder leggen we je precies uit waar je rekening mee moet houden als je overstapt.

Invullen gegevens

Door het ingeven van een aantal gegevens op de vergelijker wordt de voordeligste leverancier in jou regio berekend. Je vult in:

  • je postcode
  • aantal mensen in je huishouden
  • het jaarverbruik van gas en stroom

Na het invullen berekent de energievergelijker voor jou de voordeligste energieleverancier. De vergelijker berekent altijd op prijs. Wil je dat er geselecteerd wordt op groene stroom dan kun je dit apart aanvinken, nu krijg je alle leveranciers welke groene stroom leveren. Ook hier staat de goedkoopste leverancier bovenaan.

Zie de energieleverancier waarbij je klant wilt worden dan klik je op aanmelden, je aanmelding wordt verstuurd naar je nieuwe energieleverancier.Per mail ontvang je een bevestiging.

Op het moment dat je de mail in je mailbox hebt gaan de 14 dagen bedenktijd in, in deze 14 dagen kun je nog van de aanmelding af zonder opgaaf van reden waarom.

Kun je altijd gebruik maken van de vergelijker?

In principe kun je op ieder moment gebruik maken van de energievergelijker. Maar je kunt niet altijd overstappen. Loopt je contract verder dan twee maanden in de toekomst dan neemt de nieuwe leverancier je aanmelding waarschijnlijk niet in behandeling.

In veel gevallen wordt er dan contact met je opgenomen, of je dient je contract uit of je betaalt een opzegboete bij je huidige energieleverancier om van je contract af te komen. Dit laatste wordt afgeraden omdat je dan eventuele kortingen bij je nieuwe leverancier direct teniet doet. Na gebruik van de energievergelijker, is het beste moment om je aan te melden bij een energieleverancier als je contract binnen 2 maanden afloopt.

Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd. Daar heb je verder geen omkijken naar, op de datum dat je contract afloopt stap je geruisloos over van energieleverancier. Stroom en gas zul je altijd behouden tijdens de overstap. Eigenlijk is de overstap niets meer dan een administratieve handeling.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Waar moet ik op letten bij het overstappen?

Hieronder sommen we nog even in het kort voor je op waar je op moet letten bij een overstap om optimaal te genieten van de lage prijzen:

  • contractduur van je huidige contract
  • gelden de tarieven voor gas en stroom
  • krijg ik geen opzegboete?

Een aantal leveranciers stunten met prijzen voor energie, maar de gasprijzen worden in stand gehouden. Een gemiddeld gezin betaald aan kosten voor gas drie keer zoveel als energie. Let er op bij een aanbieding dat de prijs ook voor gas geldt.

Verhuizen en de energieleverancier

Als je gaat verhuizen kun je stroom en gas blijven afnemen van je huidige energieleverancier. Het enige wat je hoeft te doen is je verhuizing doorgeven aan je energieleverancier. Een energiecontract is persoongebonden, niet adresgebonden.

Wil je dus met de verhuizing een andere energieleverancier denk dan aan de opzegtermijn, en de eventuele opzegboete welke je moet betalen voor het verbreken van je contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan kun je wel kosteloos overstappen.

Checklist verhuizen  energiecontract

  1. Ga na welke energieleverancier je hebt, meld de verhuizing bij je energieleverancier. Zij zetten het contract over naar je nieuw woning.
  2. Geef op tijd de verhuizing door, dit kan al 3 maanden voor de verhuizing. In ieder geval minimaal 2 weken van tevoren.
  3. Schrijf op de dag van de verhuizing de meterstanden op.

Heb je een koophuis dan is het verstandig om met de nieuwe eigenaar de meterstanden te noteren. Vil de opname papieren in en zet beiden een handtekening op het formulier.

Meterstanden

In je nieuwe woning noteer je de meterstanden op de dag dat je de sleutel krijgt.

Heb je het formulier ingevuld stuur deze dan via internet naar je energieleverancier. Doe dit binnen 15 dagen nadat je bent verhuist, je energieleverancier geeft de standen door aan de netbeheerder. Geef je de standen niet door dan maakt je leverancier een schatting.

Controleer bij de eindafrekening of de meterstanden die je hebt opgegeven ook kloppen. Zie je een fout geeft dit dan direct door aan je energieleverancier. Uiterlijk 5 dagen voor het einde van de derde maand na verhuizing mogen er nog andere meterstanden worden ingevuld.