Goedkope energieleverancier

Een goedkope energieleverancier is een breed begrip welke niet voor iedereen gelijk is. Wat voor jou goedkoop is hoeft niet voor een ander goedkoop te zijn, je zult denken maar de prijs van energie is toch voor iedereen gelijk? Helaas is dit niet helemaal zo, door bijkomende aspecten kan de prijs anders liggen zelfs als je bij elkaar in dezelfde straat woont.

Je verbruik, wat voor soort stroom gebruik je zijn enkele voorbeelden die bepalen de prijs van de energie die je verbruikt. We proberen je uit te leggen waarvan de prijs van een goedkope energieleverancier afhankelijk is.

Wat maakt een energieleverancier goedkoop?

Een aantal dingen maken een goedkope energieleverancier.  Om te beginnen de regio waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in Groningen dan betaal je minder leveringskosten dan dat je in Zeeland woont. Gas wordt tenslotte in Groningen opgewekt.

Ook je verbruik kan meespelen, er zijn energieleverancier die lagere tarieven hanteren bij grootverbruik, of juist hogere waardoor er een heel ander bedrag onder de streep uit komt rollen wat je moet betalen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

De acties en welkomstkortingen tellen natuurlijk ook mee. Hoe hoger de korting hoe minder je gemiddeld betaald voor je maandelijkse termijn. Welkomstkortingen worden meestal aan het eind van het jaar verrekend op de jaarrekening.

Stroom vergelijken

Iedere consument vindt het prettig om zo voordelig mogelijk gebruik te maken van gas en stroom. Maar door de vele energieleveranciers is het niet eenvoudig om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Het beste wat je kunt doen is stroom vergelijken bij een energievergelijker. Op en vergelijker heb je een duidelijk en goed beeld van alle energieleverancier, je kiest de voordeligste leverancier bij jou in de regio en kunt overstappen om minder te betalen. Zowel groene als grijze stroom kun je vergelijken, ook voor gas kun je apart selecteren.

Energie besparen

Door de stijgende energieprijzen zijn consumenten een manier gaan zoeken om minder te betalen voor hun energierekening. Niet alleen de goedkoopste energieleverancier werkt daaraan mee, je kunt ook besparen op je energieverbruik om minder te hoeven betalen. Hoe minder je verbruikt hoe lager je rekening zal zijn.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Maar wat kun je allemaal doen om minder stroom en gas te gaan gebruiken, zonder echt in te leveren op je wooncomfort. Je kunt in principe besparen op twee manieren. Door je huis te isoleren op verschillende plaatsen, dit kost een investering. Je kunt het ook kleiner aanpakken door bijvoorbeeld een watersparende douchekop of radiatorfolie. Deze ingrepen vergen een hele kleine investering maar helpen toch mee.

Onafhankelijke energievergelijker

Je ziet verschillende energievergelijkers op internet om gas en stroom te vergelijken. Wat is het verschil want je kunt maar een keer vergelijken, de uitkomst zou bij iedere vergelijker het zelfde moeten zijn.

Helaas is dit niet zo, er zijn energievergelijkers welke klanten proberen te werven voor een bepaalde energieleverancier. Hierdoor verdienen zij ook een premie, je snapt dat deze vergelijkers je als klant proberen binnen te halen bij hun energieleverancier.

Let als je energie vergelijkt er altijd op dat je vergelijkt bij een onafhankelijke energievergelijker. Dan weet je zeker dat je een eerlijk en helder beeld hebt van de mogelijkheden en de tarieven.

Duurzame energie

Ben je energie aan het vergelijken dan is het ook mogelijk om te vergelijken op groene of duurzame energie. Voorheen was duurzame energie kostbaarder dan tegenwoordig het geval is, de prijzen van groene energie en duurzame energie liggen nagenoeg gelijk aan elkaar.

Wat is het verschil in werking tussen grijze en groene energie, krijg je dan een andere aansluiting dan de buren? Dit gaan we aan je uitleggen hoe het precies allemaal in zijn werk gaat en wat je moet doen.

Het verschil tussen groene en grijze energie is de manier van opwekken, grijze energie wordt opgewekt uit niet duurzame bronnen. Deze bronnen belasten het milieu door de hoge CO2 uitstoot. Grijze bronnen zijn:

  • steenkool
  • gas
  • kerncentrales

Groene bronnen

Deze belasten het milieu niet en zijn tevens onuitputtelijk, dat wil zeggen dat deze bronnen, in tegenstelling tot grijze bronnen niet op kunnen raken. Groene bronnen zijn:

  • wind
  • zon
  • water
  • biomassa

In werking verschilt groene en grijze energie niet, het gaat door het zelfde netwerk en komt op dezelfde manier bij je thuis. Stroom is stroom en gas is gas.

Ook de kwaliteit van gas en stroom is bij iedere leverancier gelijk. Verschil in  kwaliteit bij gas en stroom bestaat niet. Hoe heb je dan bewijs dat je wel echt met groene stroom te maken hebt?

Energieleveranciers zijn verplicht om de herkomst van energie en gas te vermelden, er is een zogenaamd stroometiket waarop staat vermeld wat de herkomst is van de geleverde stroom. Maak je gebruik van groene energie dan staat er bijvoorbeeld 43% groen, 42% grijs en 15% van onbekende herkomst. Ieder jaar rond 1 april is de energieleverancier verplicht dit stroometiket te sturen.

Of bij de jaarafrekening. Wil je de zekerheid dat je te maken hebt met groene energie dan is het verstandig af te nemen bij een Nederlandse energieleverancier van groene stroom. Deze worden gecontroleerd op herkomst van energie en gas.

Energielabel

Kopers en huurders kunnen in een oogopslag zien of een woning energiezuinig is door het energielabel. Dit is goed nieuws want minder energie gebruiken betekend automatisch een lagere energierekening. Iedere woning heeft sinds 2015 een energielabel.

Dit label geeft een indicatie hoe zuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte. Ook zie je op het etiket waar er nog kan worden verbeterd om energie te besparen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Geldigheid

Is je energielabel nog geldig, maar heb je wel meer gedaan om je woning energiezuiniger te maken dan kun je met een nieuw label dit inzichtelijk maken. Voor de verkoop of verhuur is dit niet verplicht zolang je label nog geldig is. Zodra je een huis verkoopt moet er een definitief energielabel worden aangevraagd.

Verkoop je een woning waar geen energielabel aanwezig is dan kan je een boete krijgen welke oploopt tot 405 euro. De inspectie Leefomgeving en Transport controleert dit.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!